Pace celor ce vin, Bucurie celor ce rămân, Binecuvântare celor ce pleacă!
Părintele Arsenie Boca - parastas:

Părintele Arsenie Boca - parastas[1]

Iubiţi credincioşi, aşa cum aţi auzit, am făcut pomenire după anumiţi părinţi duhovniceşti, care i-au povăţuit pe creştinii ortodocşi români şi care au rămas în memoria colectivă ca oameni sfinţi.

L-am pomenit cel dintâi pe părintele Arsenie Boca, pentru că, astăzi, este ziua trecerii lui la cele veșnice. Noi şi mai ales dumneavoastră, credincioşii, ţinem să-l pomenim, ca Dumnezeu să îi ierte păcatele, inerente omului care trăieşte pe pământ, dar, cu siguranţă, și să-l slăvească ca pe un sfânt, aşa cum este deja cinstit.

Sfinţii Părinţi ne învaţă că pomenirea dreptului este cu laude (Pilde 10, 7), şi aceasta se vede foarte bine din ceea ce săvârşiţi dumneavoastră, în ce-l priveşte pe părintele Arsenie. Pomenirea celui drept se face cu laudă, şi nu cu tristeţe, se face cu bucurie duhovnicească, cu binecuvântare! Parastasul pentru oamenii drepţi devine un prilej de bucurie duhovnicească, aşa cum a fost, pentru noi, în această seară, când am avut şansa să-l pomenim pe părintele Arsenie, pe întâistătătorii Eparhiei, trecuți la Domnul, şi pe toţi părinţii duhovniceşti, care au punctat istoria contemporană!

Facă bunul Dumnezeu ca această pomenire a noastră să fie un dar, atât pentru Dumnezeu, Care poate să pună cele cuvenite în mintea şi în inima omului, dar şi pentru oamenii care au această cădere, încât să se înfăptuiască, în cele din urmă, canonizarea părintelui Arsenie Boca! Să ne ajute bunul Dumnezeu ca, pentru rugăciunile părinţilor noştri duhovniceşti, atât ale celor vii, cât şi ale celor morţi, să ajungem şi noi, la rându-ne, să fim pomeniţi în Împărăţia Lui. Amin![1] Cuvânt la slujba parastasului, Catedrala Mitropolitană, Cluj-Napoca,
28 noiembrie 2013.


->