Pace celor ce vin, Bucurie celor ce rămân, Binecuvântare celor ce pleacă!
Sinod Mitropolitan la Cluj-Napoca:
La Cluj-Napoca s-au desfășurat, astăzi, 19 februarie 2013, lucrările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

"Pe ordinea de zi au fost mai multe probleme legate de viaţa bisericească. Au fost în discuţie sinaxarul, troparul, condacul şi icoana Sfântului Mucenic Petroniu care după aprobarea din Sinodul Mitropolitan vor fi înaintate Sfântului Sinod înspre aprobare definitivă. S-a discutat ridicarea Schitului Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Budeşti - Maramureş la rangul de mănăstire. Apoi, a fost desemnat un director de seminar din mitropolie, directorul seminarului din Cluj Napoca ca reprezentat în Comisia pentru evaluarea învăţământului teologic preuniversitar", a declarat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Andrei.

În cadrul lucrărilor s-a hotărât înființarea unei Asociații a Tinerilor Creștini Ortodocși.

"A mai fost adăugată pe ordinea de zi o propunere a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului care este legată de misiunea noastră de astăzi şi anume înfiinţarea Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi la nivel de protopopiat cu extindere în parohii şi apoi a unei federaţii la nivel de mitropolie. Această asociaţie va avea o primă întrunire în Baia Mare pe 22 şi 23 august când vor fi prezenţi aproximativ 1000 de tineri", a mai spus ÎPS Părinte Andrei.

Un punct important pe ordinea de zi a fost intensificarea vieții liturgice și a catehezei parohiale.

"Pe lângă proiectele minunate care s-au desfăşurat în anii ce au trecut, Hristos împărtăşit copiilor, Alege Şcoala, este nevoie de cateheza permanentă pe lângă parohiile noastre şi urbane şi rurale, apoi este nevoie de o intensificare a vieţii liturgice. Nu este mult ca miercurea şi vinerea în toate parohiile noastre să se oficieze la oră matinală Sfânta Liturghie, precum şi Vecernia de duminică urmată de cateheză şi Liturghiile din duminici şi sărbători, iar la fiecare dintre ele cuvântul să fie pregătit şi adecvat", a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului cuprinde Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

Sursa

           

Articol publicat în 19-2-2013